Sınırları insan erdemleriyle belirlenmiş, ne sınıfsal ne de etnik nedenlere mahkum olmamış doğrularımızla özgürlük ve demokrasi mücadelesini sürdüreceğiz...

BURADAYIZ İŞTE...

OKURLARIMIN DİKKATİNE. BLOGUMDA TEKNİK BİR ARIZA YA DA BİR SALDIRI GERÇEKLEŞMİŞTİ.. ŞİMDİ HER ŞEY YOLUNDA...EMEKLERİMİZ BURADA... SAĞLICAKLA KALINIZ...

PARALEL BİR BLOG DA DEVAM EDİYOR...

Yeni blogun adresi: http://mirural.blogspot.com/

ŞU AN İZLEMEKTE OLDUĞUNUZ BLOG ADRESİ İLE YENİ BLOG ADRESİ BİRBİRİNE ÇOK YAKINDIR. İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER.

MİHRAC URAL

...

...

...

...

TÜRK MODERNLEŞMESİ JAKOBENİZM VE BONAPARTİZM

Yener Orkunoğlu

Türkiye'de modernleşme hareketinin tarihini ve modernleşmenin toplum üzerinde yarattığı etkileri incelemek ve aynı zamanda modernleşme konusunda liberal entelektüellerin yarattığı yanılsamaları açığa çıkarmak zorundayız.
Liberal entelektüellerin çarpıttığı bir konu var. Siyasal İslam'ın yörüngesine girmiş bir çok entelektüel, Türkiye'deki Kemalistleri Jakoben olmakla suçlarlar. Yani Jakobenizm, darbeci ve anti-demokrat olmakla özdeşleştirilir. Böylesi bir değerlendirme, Jakobenizmin çarpıtılmasıdır. Kemalizm'i, Jakobenizm olarak değerlendirmek, Jakobenizme karşı bir haksızlıktır. Çünkü Jakobenizm, Fransız Devrimi döneminde küçük burjuvazinin (baldırı çıplakların) radikal bir devrimci hareketi olarak doğdu. Fransız Devrim hareketinin sol kanadını oluşturur.
((Devamı orta sol sutunda))

..

..

Mihrac Ural

Mihrac Ural

Yeniden felsefe okumak


Cumhuriyetin Doğuya sırtını dönmesinin mahkumu idik. Alfabe kırılmasının sonucu da, okuma adına nemiz var nemiz yok, arşivlerin küfüne terk edildi. Osmanlıdan çıkıp gelmiş haliyle zaten olmayan okumalara, sıçramalardan oluşan, dengesiz ve sonuçta eksiklikten kaynaklanan bir topallamaya düştük. Bu da, ülkemiz felsefe bilincinin derinlik ve bütünlüğünü oluşturacak zincir halkalarının kopuk olmasını getirmiştir.
Yunan felsefesi akılcılığının Aristo’yla temsil edilen sunumunu, İslami bir yorum ve ilerleyişle ele alan Farabi’de ifadesini bulan akılcılığa karşı, “ Tahafüt el Felasife” diyerek, dünya ve ahiret işinde akıla yer bırakmayan Gazali’nin, bu güne kadar süren tutuculuğundan yana saf belirlemiştir. Gazalinin, “filozoflar”ın aklın hareketinden yana dünyevi olayları yorumlayan yaklaşımlarına karşı yaptığı eleştirilere, aklın bir militanı İbni Rüşt’ün ünlü cevabı olan “Tahafüt el Tahafüt” ü tanımazlıktan gelmiştir. Böylece sağ, Yunan ve batı felsefe okumaları eksiğiyle iki ayağı topal hale gelmiştir. Dayandığı felsefi okumaların karşıtlarını da bilmemekle, sığ kalmıştır.((Devamı sol ana sutunda))

****

****

24 Nisan soykırımı hepimizi katletmişti...

Mihrac Ural

Osmanlının yürüttüğü son katliam olan Ermeni jenosidi –soykırımı- hepimizi katletmişti. Tam 93 yıldır sürmekte olan zorunlu sürgün ile insanlık sucunda İttihat –Terakki’nin ‘SOYKIRIM’ imzası vardır.

Ermeniler, kendi uygarlık katkılarıyla Anadolu’ya renk katan, bölgemizin en eski uluslarından olup, ”katli vaciptir” denilerek yurtları yakılmış, eski çağların bile tanık olmadığı bir vahşetle toptan sürgüne mecbur edilerek, 1,5 milyon insanı katledilmiştir; sürgünde ayakları telef olan uygar insanlar, Aziz Paşa’dan ayakkabı talep edince, “Rahat yürüsünler diye bunlara ayakkabı giydirin” diyerek verdiği emirle, “ayaklarına at nalı çakılmıştır”. Aç çocuklara, yüksekten sarkıtılmış ipe bağlı ekmekle, tavşan kaç tazı tut oyunu oynayarak işkence yapan, “su içerken yılan bile dokunmaz” erdemini ayaklar altına alarak, susuzluktan yerdeki su birikintisine yüzü koyun uzanıp su içen insanları topluca kurşuna dizen bir vahşet yaşanmıştır.

Dünya kamuoyunca tüm çirkefliğiyle bilinen bu katliamın Osmanlı sorumluluğunda olmasına karşın, TC. dahi bu kirli mirası reddetmeye yanaşmamış, Osmanlıyı savunmuştur; Maktulleri, katil ilan ederek saldırıya geçmiştir. Gerçekler sürekli inkar edilerek, yadsımaya dayalı bir düşünce sistematiği kurulmuştur.

“Resmi tarih” diye ünlenen tezler, inkarların tarihi olarak topluma dayatılmıştır.**19. yy sonlarından başlayarak, Katolik ve Gregoryan (Ortodoks) diyerek birbirlerine kırdırılan, tenkil ve sürgünlerle, mal mülklerine el konularak baskı altında tutulan Ermenilere yönelik soy kırımı, I Dünya savaşının, malum bol bahaneleri altında girişilmiştir (24 Nisan 1915).

Savaş sırasında, önce Ermeni gençlerinin Askere alınarak silahsız bırakılması ve ardından toplu tasfiyelerin yapılması, geride kalan Ermeni halkının Tenkil ve sürgünlerine geçilmesi. Bu konuda talimatların dakik bir biçimde, en yetkili resmi merciler tarafından istenip, izlenmesi. O dönemin Sadrazamı (Başbakanı) Talat Paşa’nın, başından itibaren olayları, dikkatlice takibi, emirler vermesi, istatistik tutması (iskan edecekleri yerde dahi nüfusa göre oranlarının %5 geçmeyecek düzeyde tutulmaları talimatları da dahil) ve bunun en ince ayrıntısına kadar yazılı özel notlarla tescili, Ermenilere reva görülen her şeyin, planlı bir tarzda icra edildiğini göstermeye yeterlidir (Ermeni tehciriyle ilgili Talat Paşa’nın tutanakları için bkz. Murat Bardakçı, Hürriyet gazetesi, 24 Nisan 2006’dan itibaren yayınlanan dizi) Bu, Ermenilere ilişkin, adına ne konulursa konulsun, yapılacak olanların önceden planlanmış eylemler olduğunu gösterir.

Bundan sonra, sonuçlara bakılarak, yapılanlara verilecek ad, tanımlamaya geçilir.*Böylesine planlı ve en ince ayrıntısına kadar takip edilmiş ve bir etnik topluluğa yönelen, sonuçta en iyimser tahminlerle, el yazması tutanaklardaki rakamlarla bir milyon (1000 000) üzerinde Ermenin ölümüne yol açan, kimi şehirlerde nüfusu yüz binlerden sıfıra indiren, çoluk çocuk on binlerce canın etnik yapısını değiştirmek için farklı etnik toplumlara dağıtan, topraklara el koyan, binalarını yıkan, her türden maddi ve canlı servetine el koyup katleden girişimlere, soy kırımından başka bir ad verilemeyeceği görülür.

Bu bir soykırımdır. (..)Osmanlıdan, cumhuriyete süre gelen bu aklın, daha uzun süre yürürlükte olma tehlikesi tüm çıplaklığıyla kendini göstermektedir. Tarihimizle cesurca yüzleşmeden bu aklı toplumsal işlevlerimizden ve geleceğe ilişkin yaşam planlarımızdan söküp atmak güç gibi duruyor.
((*)Ermeni jenosidi ve Kürtleri inkarı –Mihrac Ural)

**
Sıranın kendisine gelmeyeceğini sananların dikkatine, bu vatanın birimize değil, hepimize ait olduğunu bir kez daha, bin kez daha yeniden birbirimize kanıtlamakla yükümlü olduğunuzu artık anlamak zorundasınız.

Bilmelisiniz ki, farklılıkları içselleştirmek, onlarla barış içinde yaşamayı fiilen gösterip, haklarını anayasal ve kurumsal güvencelerle kökleştirmek ertelenmez bir görev haline gelmiştir, bu yapılmadıkça bu vatanın hepimize ait olduğuna kimseyi inandıramazsınız.

Mümkünü, imkansız hale getirmeye devam ederseniz, sizi biz farklılar, ayrı varlıklar bile kurtaramaz. Bunun vebali, Hrant Dink’in katline yol açan akıl sistematiğinin kıyımına tek tek ve topluca maruz kalmaktır bilesiniz.
((*)Hrant Dink'in Katli ve Tarihi Gerçekler –Mihrac Ural)


Murat Altunöz’ün Beklenen Kitabı Kırılgan Zamanlar Çıktı…

2002 Ocak ayında başladığımız yolculuğumuza 7 yıldır devam ediyoruz. Karalama Dergisi, ülkenin koşullarına göre bazen inişler ve çıkışlar yaşamamıza rağmen her geçen gün dergimizle daha da büyüyoruz.

Karalama Dergisi olarak;
Şair Nevruz Uğur ve Halil İbrahim Yıldız’ın kitaplarından sonra Karalama’nın Kurucusu ve halen Editörü olan Murat Altunöz’ün Kırılgan Zamanlar adlı kitabını yayımladık.
Geçmiş zamanların, kırılmış, yalnız ve hüzünlü dizelerinde bulduk kendimizi,
Her dize de bir direniş, bir sürgün, bir ayrılık ve özlem var.
((Devamı sol alt sutünda))

...

...

Yerel Çeteleşmenin Boyutu...

Murat Altunöz /Gazeteci

Çeteleşme yıllar sonra Ergenekon operasyonuyla tekrar gündeme geldi. Eskiden bildiğimiz mafya sistemi çökmüş artık daha organize ve daha profesyonel bir hal alan almıştır.Bazı yazarlar, Emekli Polisler ve Emekli askerlerinde içinde bulunduğu yeni bir yapı ortaya çıktı.Aslında bu tür çeteleşmeler yıllardır hep ülkemizde vardır. Ama bu hafta benim bahsetmek istediğim yerel çetelerdir. malesef son yıllarda ciddi anlamda yerel çeteleşme ve Organize suçlarda bir çoğalma vardır. Zaten Hatay il Emniyet Müdürü Osman Çapalı'da bu konuya dikkat çekerek " Bireysel suçlar artık organize suçlara kaymıştır" demiştir.
((Devamı sol ana sutunda))


İNTERAKSİYON

Faiz Cebiroğlu
Her gelişim, karşılıklıdır. Her ileriye yönelik değişim, bir interaksiyondur. İnteraksiyon, karşılıklı etkileşim oluyor. İnsanlar, başkalarıyla birlikte yer alarak, başkalarıyla birlikte öğrenerek sosyal yönlerini geliştiriyorlar. Sosyal yönünü geliştiren insan, aldığı öğreti ve deneyimlerle bireysel yönünü ”işleyerek” yapılandırıyor. Yapılanma, ”özbilinç” ve ”özgüven” ile nitelik bir hal alıyor.

İnteraksiyon ya da karşılıklı etki, yaşadığımız toplumda, değişik yer ve ortamlarda farklı farklı oluyor. Dille başlayan diyaloğa; insanların bulunduğu yaşam tarzları, çalışma biçimleri ve kısacası sahip oldukları sınıfsal konumları da ekleniyor. Sosyal sınıf, gelişimde ”ana halka” oluyor. Sosyal sınıf, ileriye yönelik değişimin ”can alıcı noktasını” oluşturuyor.

(Devamı orta ana sütunda )
http://mirural.blogspot.com/

...

...

Yabancılaşmanın Dinamiği


Mihrac Ural

Yabancılaşma, insanlık ailesini birbirine yakınlaştıran, farklarını hızla öteleyen özel mülkiyeti ve olumsuz sonuçlarını bile köşeye sıkıştırma işlevi gören sonuçlarıyla, olumsuz değil çok olumlu bir role sahiptir. Tarihsel süreciyle derinleşip geliştikçe gerçekleşen yabancılaşma, insana çok daha cüretkâr olma, çok daha özgürce beyin labirentlerinde kurguladığı fantezileri yaşama ve bunu yaparken de dar anlamda aile, mahalle gibi klancı darlığın etkiler altında kalmayıp, geniş anlamda da ulusal sınırları aşıp belki başlangıcı sanal âlemin nimetleriyle, bilgi çağının iletişim olanaklarıyla bu tutku ve arzularının doruklarını zorlama şansını elde etmektedir.Yabancılaşma olmasaydı, emeğin sosyal etkilerinden bahsetmemiz mümkün olamazdı. Emek ne kadar sahibinden uzaklaşır, ne kadar sahibine belirgin olmaktan çıkarsa, o kadar evrensel ölçeklerde hizmet sunmaya başlamış demektir. Ve bir o kadar kültürel farklılıklarını hesaba katmadan ( renk, ırk, ulus, coğrafya, bölge farkı tanımadan) insan türüne ait hale gelmiş demektir.
((Devamı orta ana sol sütunda: ))
http://mirural.blogspot.com/

..

..

MİLLİ MARŞLAR

Ayşe Hür
1955'te İsveç'ten bir kız jimnastik ekibi İstanbul'a gelir. Spor ve Sergi Sarayı'nda yaptıkları gösteriyi piyano eşliğinde söyledikleri bir şarkıyla bitirirler. Şarkı ‘Tre Trallade Jantor’dur. O sırada salondaki bütün izleyiciler ayağa kalkar ve ‘Dağ başını duman almış/Gümüş dere durmaz akaarrrrr….’diye İsveçli sporculara eşlik eder. Durumu bilmeyen İsveç medyası olayı "centilmen Türk seyircisinden jest" olarak yorumlar. Nereden bilsinler, tam 40 yıl önce şirin şarkılarını millileştirdiğimizi…
“Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur/Katibimin setresi uzun eteği çamur… diye başlayan ünlü türkünün bestesi 1853-1856 Kırım Savaşı sırasında İstanbul’daki Selimiye Kışlası’nda kalan ‘eteklikli’ İskoç Alayı’na moral vermek için yazılmış ‘Donsuz askerler…’ diye başlayan bir asker şarkısıdır. II. Mahmut döneminde (1808-1826) modernleşme çabaları sırasında askerlere giydirilen setre ve pantolon mutaassıp çevreler tarafından ‘sokağa donla çıkmakla’ eşdeğer görülmüş, özellikle de ‘gavur mukallitliği’ denilen bu modernleşme hareketine çabuk uyum gösteren eli yüzü katipler halkın diline düşmüştür. Bir İstanbul külhanbeyi, bu katiplerle alay etmek için, Üsküdar yolu üzerinde olan Selimiye Kışlası’nda kalan İskoç askerleri için yazılan marşın müziğine Türkçe sözler yazar ve ünlü Katibim türküsü ortaya çıkar.
1974 Kıbrıs ‘Barış Harekatı'ndan sonra bir Yahudi şarkısına Türkçe sözler yazılmış ve ortaya Ayten Alpman’ın ünlü Memleketim şarkısı çıkmıştır. 1980 darbesinden sonra solcu mahkumları ‘millileştirmek’ için marş niyetine binlerce kez çalındığı için bu gün pek çok eski mahkum, bu şarkının adını duyduğunda bile ciddi bir gerginlik yaşar. On binlerce Fenerbahçelinin coşkuyla söyledikleri Yaşa Fenerbahçe Marşı, Franko dönemine ait faşist güfteli Viva L'Espanya (Yaşa İspanya) adlı İspanyol marşıdır ve bugün İspanya’da pek çok kişi bu marşı duymaya tahammül edemez. Ülkücülerin söylerken gözlerini yaşartan “Çırpınırdı Karadeniz/Bakıp Türkün Bayrağına” türküsü 18.yüzyılda yaşamış Sayat Nova adlı Ermeni sanatçının Kamança adlı şarkısının Türkçesi’dir.

((devamı sol büyük sütunda))

10 Şubat 2008 Pazar

ÜRDÜN VE KRALI



Mihrac Ural


( Orijinaliteden kopmanın dramı )


Kral Hüseyn öldü. 47 yıl süren krallığın ardından gelen ölüm, çok belirgin olmayan ancak oldukça anlamlı bir gerçeği açığa vurdu; Ürdün ve krallığı, bölgemizin ve dünyanın çok önemsenin bir alanıydı. Kralın cenaze töreni bu gerçeği tüm yönleriyle açığa vurdu. Ürdün bir anda dünyanın bütün liderlerini barışık olsun, savaş halinde olsun bir araya getirdi. Ürdün ve kralının bu sihirli kerameti elbette bölgenin siyasi güçleri açısından olduğu kadar, halkları açısından da bilinmesi gereken kimi gerçeklere işaret etmektedir.

Dünyamızın güçler dengesi ve bölgemizde oynanmakta olan oyunlar, Ürdün’ün jeo-stratejik konumuna nispi ancak önemli bir ilgi sağlamış bulunmaktadır. Buna Haşimi egemenliğinin Ürdün’e göçmen olarak gelişi, yani köksüz ve korunmaya muhtaç oluşunu eklediğimizde, Kral Hüseyn’in ölümüyle doğan ilgi de nispeten anlaşılabilir hale gelecektir. Bu iki unsur, coğrafya ve sosyal bileşimi, önemli olayların ceryan ettiği, servetlerin ve onlara göz dikmiş devler dalaşının hüküm sürdüğü bir bölgede büyük bir ilgi odağı oluşturmuştur. Birey olarak Kral Hüseyn bu iki unsurun sonucudur. Varsa taşıdığı bir zeka, o da, yaşamı boyunca çizdiği siyasal zikzaklardan ibarettir; Haşimi egemenliğini sürdürmek için baş vurulmuş dönemsel politikalar ve güçler dengesinin değişimine dayalı olarak birilerine yaslanmaktır.

Kral, hiçbir zaman ne kendisi, ne de dedeleri Abdullah’tan, Mekke Şerifi Hüseyn’e kadar bu toprakların orijinal bir parçası olamadılar. Arap ortak paydası bir kanara koyulursa, Ürdün’de ve Irak’taki varlıkları yalnızca bir İngiliz dayatması, böl yönet taktiği sonucundan ibaret kalır. Aynı özgünlük “kral öldü yaşasın kral” nidalarıyla dünyanın tüm gericilerinin, emperyalistlerinin ve çıkar çevrelerinin yardımına mahzar olan Kral Abdullah bin Hüseyn’in de ( Kral Hüseyn’in oğlu Abdullah ) karşısında bulunmaktadır. Yeni kral, Arapça ortak paydası açısından ise, babasından oldukça geridir. Yeni kral, aristokrat Arap ailelerinin asla kabul etmeyeceği Arapça konuşma özürlüdür. Özellikle Hz. Peygamber soyundan geldiği iddiasında olup, Kuran dili Arapça’yı üstün şekilde konuşamamanın kabul edilir bir gerekçesi olamaz; yeni kralın, bozuk lehçeli, dil sürçmeli, rekik (üst üste binmiş), konuşmasında İngiliz aksanın egemen olması (ana dili İngilizce olmanın etkisiyle), Haşimilerin bu topraklarda bir türlü dengeye getiremedikleri orijinaliteleri açısından değerlendirilmesi gereken olumsuz bir durumdur. Bu birincisi; Haşimilerin Ürdün’e kadar gelip dayanan sürgünleri, onları orijinalitelerinden koparmış, iktidarlarını korumak için, güçlü olanın yanına yamanmak gibi bölge açısından ciddi sorunlar teşkil eden bir konuma düşmüşlerdir.

İkincisi, Kralın ölümü nedeniyle bu ölçüde lider ve yöneticinin bir araya gelmesine, bölge barışı açısından biçilen değer; bu da, Ürdün’de Haşimilerin orijinalitesi kadar ciddiye alınır bir abartmadır. Öyle ki, bundan ne bir barış çıkar ne de kalıcı bir dostluk. Bu vesileyle oluşan iyimser tablo bölgenin kararsız dengesi ve dış müdahalelerin yarattığı adaletsiz didişmelerin içinde kaybolup gitmeye mahkumdur.
* * *
İslam’ın mesajıyla uluslaşma yönünde adım atan Araplar, Emevilerin dünyevi imparatorluk eğilimlerince ümmetleştiler. Emevi fütuhatlarının, İslam adına başka milletleri de kapsaması, ulus eğiliminin önüne ümmet eğilimini geçirdi; çok uluslu bir bütün olan ümmeti Arapların egemenliği altında tutmak, Aşiretleri bir ulus altında birleştirmekten daha elverişliydi. Emevilerin lokal cihadları bu işlevi yerine getirdi. Osmanlılar ümmeti bu temel kaynaktan alarak ona, İslam’ın getirdiği inanç sisteminden bir sapma olan, talancılık, fütuhat, gasp ve barbarlık olarak işlevlendirdikleri cihadla evrensel bir boyut kazandırdılar (Osmanlı barbarlığını, insanlık için can pazarı haline getiren bu atılımı, “ İslam’ın evrenselleştirilmesi ” gibi göstermeye çalışanlar, İslam’ı kökünden zedeleyen, İslam’ın insani erdemlere dayanan, barışçıl ve uygarlık mesajları yerine, yayılmacılığı, talancılığı, gaspçılığı ikame eden bir girişim olduğunu göz ardı etmek isterler. Geniş bilgi için bkz. Mihrac Ural “Türk aklı” Cephe yayınları no;67)

Bu konjonktür, Arapların Hz. Muhammed’le başlayan dengeli ulusal birlik sürecini kesintiye uğrattı, dondurdu. Tam bu noktada Hz. Ali ile Muaviye arasındaki çatışma anlam kazınır; Bu aynı zamanda gerçek Haşimiler ile Emeviler arasındaki kapışmadır.

Haşimiler, Hicazın en kadim, yerleşik ve uygar kabilesidir. İslam diniyle, Hicazın Mekke şehrinden, tüm Arap kabilelerini tek bir ulus olarak birleştirme atağını onlar başlattı. Hz. Muhammed bu sürecin başındaydı. İslam’ın böylesine yerli ve orijinal olması, onun evrensel bir din olmasının da temel taşıdır; Gerçek Haşimiler, topraklarındaki köklü oluşları ve bağımsızlıklarıyla temsil ettikleri gerçek İslam’la, insanlığa da buradan seslenip, bir inanç sistemi sundular. Emeviler ise bu günkü anlamıyla ümmetçiliğe sarılarak, başka milletleri egemenlik altına alan bir imparatorluğa yöneldiler. Bunun sonucu, Arapları böl-yönet taktiklerine kurban ettiler. Bu süreç aşiret kasılmalarına, kapanmalarına, kendi icatları olan şeriatla toplumu karanlığa sürüklemeye ve düşmanlıkların kışkırtılmasına dinamik kattı. Emevilerin açıp temellerini attığı bu süreç derinleşerek, Osmanlıda doruğuna ulaştı. Osmanlı da, Ümmetçiliğin sunduğu nimetleri kullanarak, egemenliğinin bekası için önemli kaynaklar yarattı. ”İslam adına” diğer milletleri, bir potada eritip elde tutmanın çimentosu olarak ümmetçiliğe verilen önem burada yatıyordu. Çıkarların ideolojisi olarak ümmetçilik buradan beslenip durdu. Bu süreç I. Dünya savaşına kadar tüm ağırlığıyla kendini dayattı. Bu dönem Osmanlının dağılma, parçalanıp yok olma arifesidir. Ümmet adı altında toplananlar, özgürlük ve bağımsızlık arayışına yönelmeleri de bu dönemin şafağında belirmeye başlamıştı.

Dünya emperyalist güçleri, I. Dünya savaşıyla sömürgeleri yeniden paylaşırken, Osmanlının yerini İngilizler almaya başlamıştı. İngilizler ise, Arapların uyanışını kirletmek, Coğrafyalarını egemenlik altına almak, servetlerini gasp ederek, stratejik çıkarlarına bir nüfus alanı oluşturmak üzere el atmaktan geri kalmadılar. Haşimilerin yeni dönem serüvenleri de burada oluştu. Hicaza egemen olma kavgaları ve savaşları Araplar arasında ve Araplarla Osmanlılar arasında böylece alevlendi. Arapların haklı ulusal uyanış ve bağımsızlık arayışları, bir başka dış güç tarafından, kirletilmekteydi.

İngilizler de, böl yönet taktikleriyle, Arapları parçaladılar, birbirine kırdırdılar ve takatten düşürerek kendilerine bağımlı kıldılar. Mekke Şerifi Hüseyn ve oğullarının, Hicaz’da Arapları tek bir krallık altında birleştirme girişimleri de bu mihverde gelişiyordu. Ancak bu bağımlı yürüyüş, bağımsızlık getiremezdi. Nitekim bu sürecin galibi aynı zamanda mağlubu oldu; Osmanlıyı haklı olarak Hicaz’dan atmakla galip gelenler, aynı anda bir başka güç tarafından emellerine kavuşmadan mağlup oluyorlardı. Kuveyt Emiri Şeyh Mübarek Es-Sabah’tan aldığı destekle hicazı adım adım eline geçiren Abdulaziz Bin-Suud (Suud Arabistan Krallığı’nın kurucusu), Haşimilerin Mekke’yle sınırlanmış, olan Hicaz krallığına son veriyordu(24 Aralık 1925). Artık Haşimiler, orijinalitesinden kopmuş, göçebeliğe zorlanmış, ayakta kalmak için güç odakları elinde bir kukla durumuna düşmüştü. Bu noktada tarihin hükmü şudur; kabile, kaybettiği toprakların yenisini kazanacak durumda olamaz ise, iki sonuçla karşı karşıya kalır, ya yok olur erir gider yada, bir başka gücün kuklası olarak şu veya bu gayeler için istihdam edilen konuma düşer. İşte Ürdün ve Irak topraklarında Haşimilere kurdurulan krallıkların taşıdığı anlam da bu kapsamdadır.

* * *
Varsayalım ki, Kral Hüseyn gerçekten Haşimidir (bu konu oldukça tartışmalıdır). Yani Hz. Muhammed’i de kapsayan Haşimi soyundan gelmektedir. Arapların Aşiret öğesine biçtikleri değerin büyük olması, bu konunun siyasal ve sosyal yaşamda önemli yer tutması, zaman zaman ilgisiz olanların da kendini bir büyük aşirete mensup gösterme iş güzarlıkları bilinen bir şeydir. Buna karşın, aşiretin rolü ilgili aşiretin nicelik gücü, ekonomik varlığı gibi bir çok öğe yanı sıra üstünde yaşadığı topraklardaki köklülüğüne bağlıdır. Bu konuda Suud aşireti örneği, önemli bir göstergedir; El Reşid tarafından Kuveyt’e sürgün gönderilmeleriyle yok olma sınırına gelen Suud aşireti, kuvvet toplayarak merkezleri Riyad’ı bir daha ele geçirmekle, kökleri olan toprakların verdiği orijinaliteyle güçlenmiş, tüm hicazı ele geçirip bu günkü Suudi Arabistan krallığını kurdular. Haşimiler ise Ürdün ve Irak topraklarında sürgün kaldılar, geri dönemediler.

Haşimilerin Ürdün macerası ise oldukça çetindir. Bunun ilk adımı İngilizlerin himayesinde, Mekke şerifi Hüseyn oğulları, Abdullah ve Faysal arasında pay edilen iki krallıkla başladı. Biri Irak ve diğeri Ürdün krallığı. Irak gibi, Ürdün de, devlet oluşumunun tüm etkinlikleri ve özellikle ordusu bir İngiliz imalatı olarak bir yandan sürgün Haşimi egemenliğini diğer yandan İngiliz çıkarlarını koruyordu. Bu durum, Haşimiler için uzun yıllar sürecek bir ittiham unsuruydu. Bu ittihamın altında ezilecek olan Kral Hüseyn, Arap alemini saran ulusal uyanışın yarattığı Nasır fırtınası altında, Ürdün’ün ordusunu İngiliz subaylardan arındıran karaları almaya zorlamıştır( Mart 1956). Ve Ürdün ordusunu kuran Gallup paşasından ayrılan Küçük Kral kendini bekleyen yeni tehlikelerin kucağında bulmakta gecikmemişti.

Hüseyn, henüz çocukken ölüm psikozları içinde kıvranıyordu. Dedesi Kral Abdullah’ın elini tutmuş, Kudüs’te Cuma namazına giderken, bir Filistinlinin sıktığı kurşunlarla dedesinin öldürülüşüne tanık oldu (20 Temmuz 1951 ). Hüseyn bin talal (Kral Hüseyn) babasının hastalığı sonucu, küçük yaşta kral ilan edildi ( 1952 ). Küçük Kral, Arap uyanışının dünyayı sardığı bir dönemde, tüm talihsizliklerle birlikte iktidarı devraldı. Orijinalitesinden kopanların çetin yaşamları, Şerif Hüseyn’in (1856 – 1931) öz topraklarından aşiretiyle sürgün edilmesi dahil ölümüne kadar, Oğlu Kral Abdullah’ın Kudüs’te namaza giderken suikasta kurban olmasından, 58 Irak devriminde torunu Kral Faysal ve tüm aile efradının katledilmesine kadar, inanılmaz çalkantılarla geçmiştir. Bu çalkantılar ve ölüm psikozu, Ürdün’ün çocuk Kralı Hüseyn’e 22 kez denenen suikastla at başı yürüdü. Bütün bu olayların girdabında yaşamda kalma becerisi göstermiş bir Kral Hüseyn gerçeği vardı. İnanılmaz zorluklarla süren bir ayakta kalış söz konusuydu. Ancak bunun maliyeti Ortadoğu coğrafyasının tam orta yerinde, zamanın değişimlerine paralel değişen, dünya ve bölge güçlerine bağımlı olmakla verilmiştir. Zaman zaman bu fatura, İsrail, İngiliz, ABD arzuları yönünde, 1970 kara Eylül’ünde olduğu gibi Filistin halkının toplu kıyımını kadar uzanmaktan çekinmemiştir. Suriye’ye karşı Müslüman Kardeşler Hareketini eğitip lojistik destek sağlamasını da bu listeye eklemek gerek.

Bu süreç öylesine kaba bir açıklıkla gündeme gelmiştir ki, Haşimiler kendi vatanları olmayan bu topraklarda egemenliklerini sürdürmek için, onları Hicaz’dan ağır can ve mal yıkımıyla süren Suud’lara yamanarak, el açmaya kadar götürmüştür. Diğer tarafta, Irak’ta, amca çocuğu Kral Faysal ve tüm aile efradını katledenlerle, her türden teslimiyete kadar uzanmıştır. Bunlara, İsrail’le onlarca yıldır sürdürülen gizli görüşme ve ittifakları, Irak Saddam rejiminin, Kuveyt’i işgaline alkış tutmayı da eklemek gerek. 50’li yıllarda İngilizlerin, 60’lı yıllarda ABD’nin, 70’li yıllarda Arap şeyhlerinin daha sonraları İsrail’in rahmetine bakan Ürdün Haşimi Krallığı, böyle ayakta kalmıştır. Bu gün ise Kral Hüseyn’in ölümüyle oluşan boşluğu, kendi lehine doldurmak isteyen bölgenin ve dünyanın tüm çıkar çevreleri, milyarlarca dolarlık yardımı akıtma yarışına başladı. ABD, bu amaçla ilk atağa kalkan devlet oldu; 300 milyon dolarlık nakdi hibe kararı kongreye sunuldu. Ardından İngilizler geldi. Hemen akabinde tüm haliç ülkeleri şeyhleri, Suudi Arabistan krallığı, Katar, Bahreyn, Kuveyt, ard arda milyonlarca doları bulan yardım ilanı yaptı. İsrail’de bu sürece katıldı, yapılan son anlaşmanın geciken mali ödemelerini derhal ödedi ve bunlara ek ödemeler yapacağını açıkladı. “Kral öldü yaşasın kral” söyleminin tarih içinde taşıdığı tüm anlamlar Hüseyn’in cenazesinde, dünyanın yıkılmış ya da hala egemen olan tüm kral ve prenslerinin, dev iktisadi ve askeri güç sahibi devlet başkanları, birbirine ezeli ve ebedi düşman olan yönetimleri, her türden siyasal örgüt lideri, bir araya böylece geldi. Arapların en zayıf noktası Ürdün ve krallığına, bölgede çıkar emelleri olanların ilgisi de bu avantajdan yararlanmak üzere fırsatı değerlendirmekteydi.

Ürdün toprakları ve Krallığı, orijinalitesini kaybedenlerin tarihte örneklerine sık rastlanan, acı ve çetin, bağımlı ve baskı altında, kararsız ve zikzaklı bir siyasal yaşam dizisini oluşturdu. Tüm veriler, bu sürecin, yeni kralla da devam edeceğine işaret ediyor.

* * *
Kralın cenazesinde dost-düşman, çıkar sahibi-ilgisiz tüm tarafların bir araya gelmesi ve ardından üretilen, “Kralın ölümü bile, barışa hizmet ediyor” mavalı, bir kez daha Ürdün ve krallığının sunduğu işleve ışık tutun nitelikteydi. Nitekim, barışa susamış bölgemizde bu mavallar hiçte azımsanmayacak yankı yapıyordu.

Kral Hüseyn dev bir cenaze töreniyle son yolculuğunu bu siyasi havada yaptı. Ürdün o gün gerçekte olması gereken “serbest topraklar” gibiydi. Defin töreninde Ürdün, dünyanın tüm liderlerinin, dostların-düşmanların, kavgalıların-barışanların, ilgili-ilgisiz tüm kesimlerin yurdu olmuştu. Bu izlenim siyaset tacirlerine “Ortadoğu barışının yeni adımı, bu uğurda emek sarf etmiş barış kahramanı Kral Hüseyn’in ölümü bile, bölgeye hizmet sundu” söylemlerini afişe etmeye yetti. Özellikle Suriye devlet başkanı Hafız El Esad’ın, İsrail yöneticilerinin olmasına rağmen, son anda cenaze törenine katılması, İsrail cumhurbaşkanı Azer Veizman’ın, Filistin Kurtuluşu için Demokratik Cephe genel sekreteri Nayif Havatme’nin odasına giderek el sıkışması ve “barışın önünde İsrailli sağcıların engelinden başka bir şey kalmamıştır” demesi, Kuveyt veliahdının, eski düşmanlık defterlerini kapatarak, büyük bir heyetle taziyeye katılması, bu söylemlere güç verdi.

Öncelikle doğru olanı teslim etmek gerek, Sezar’ın hakkı Sezar’a vermeli. Ürdün Kralı Hüseyn, İsrail’le barışı ilk ikame edendir, Sedat’ın Mısır’ı ve Arafat’ın barışı sonradan geldi. İsrail yöneticileriyle gizli de olsa ilk buluşan da kendisidir. Buna ABD hakemliğinde yapılan tüm ikili anlaşmalarda yer alışı da eklemek gerek.

Toprağı bol olsun rahmetlinin, yarım asra yakın krallığı boyunca bağımsız bir siyaset izlemeyi hiçbir şekilde denememiş olması, belki tarihinin kaydedebileceği en önemli meziyetidir. Ölen kralın bu meziyetini, yaşayan karlın sürdüreceğinden herkesin emin olması, Haşimilerin kendi topraklarından kopmuş, başka toprakları dil benzerliğinin kerameti ve malum çevrelerin korumasıyla vatan edinmiş olmaktan ileri geldiğini iddia etmek abartılı olmayacaktır. İşte dünüyle bugünü, bu açıdan tutarlı bir çizgi izleyen Ürdün ve Krallığı, aralıksız İsrail’in ve dış güçlerin arzuladıkları türden bir barış taraftarı olmuştur. Bundan dolayı, Bölgeye dayatılmak istenen teslimiyete, barış kılıfını geçirmek isteyenlerin, Ürdün’ü ve krallığının barış türünü örnek göstermeleri bundandır.

Bölgenin tüm dengelerini altüst ederek barışın da, savaşın da ahlakını zedeleyen dış güçlerin dayatmak istedikleri barış, böylesi bir teslimiyetten ibarettir. Bu dayatmalar bugün özellikle teslimiyete hayır diyenlere karşı yapılmaktadır. Ürdün’ün jeo-stratejik konumu, Haşimi krallığının oynadığı bu rolle kesişince, bölgeyi top yekûn teslimiyete düşürme avantajlarının arttığı sanılmıştır. Bu görevleri üstlenmiş olanlara gösterilen ilginin kaynağı da buradan gelmektedir. Bu da, ne Kral Hüseyn’in bilgi ve becerisinden nede, dört milyonu geçmeyen nüfusu, sahra kumundan başka serveti olmayan zenginliğindendir; jeo-stratejik konum ve Haşimilerin orijinalitelerinden kopmuş, köksüz, birilerine dayanmadan ayakta kalma şansı olmayan durumlarındandır. Bundan dolayı, Kral Hüseyn’in ölümüyle barışa hizmet etmesi söz konusuysa o da; Arap ulusuna çektirilen tüm acılara karşı, bu büyük ulusun en kötü rolleri oynayan evlatlarına dahi affedici bir rahmetle yaklaşması anlamına gelen cenaze töreninde hazır bulunmaktır. Bunun ötesi kocaman bir aldatmacadır

8 Şubat 1999

Hiç yorum yok: